Oldalak

2017. szeptember 21., csütörtök

Előadások kamaszoknak és felnőtteknek

Kamaszoknak:

Október 2, hétfő
20:00
Led Puppets, Magyarország (12+)
Aquarium Project
Helyszín: Szigligeti Stúdió

“A formáció számunkra egy izgalmas és örömteli útkeresés a bábszínház, a performansz, és a látványszínház határmezsgyéin, melynek során egyesülhetnek a színházi ágak különböző elemei és a kísérletezőkedvünk dominál.”
Makra Viktória és Lendváczky Zoltán a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész- bábszínész szakán diplomáztak. Szabadúszó alkotóként egyaránt részesei kő- és független színházi produkcióknak.
Remsey Dávid illusztrátor, grafikus a Magyar Iparművészeti Egyetemen (MOME) végzett vizuális kommunikáció szakon. Illusztrátori pályafutása mellett, családi indíttatásból kezdett a báb műfajával foglalkozni.
Hármuk találkozása során merült fel a közös alkotás gondolata.Találkozásuk eredményeként született meg a Ledpuppets: Aquarium-projektje.
12 éven felülieknek.


Október 3, kedd
17:00
Cimborák Bábszínház, Sepsiszentgyörgy
Cyber Cyrano (13+)
Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem

Tasnádi István a “Cyber Cyrano”című drámájának műfaji meghatározása a netdráma. „Net” mint kapcsolat, mint hálózat és ezeknek függvényei, de érthető konkrétan az internetre is. 
A „net” kifejezés mind emberi kapcsolatok sokasága is érvényes, elvont vagy konkrét értelemben is. Tasnádi István drámájában Zsuzsi szerelmes Mátéba, akinek viszont Heni tetszik, és ez egy olyan történés sorozatot indít el, ami kontrolálhatatlan és következményei kiszámíthatatlanok. Meddig terjed egy ember szabadsága? Miért és milyen erkölcsi igazság nevében manipulál egy ember egy másik embert? És miért hagyja manipulálni magát? Milyen arcot, valóságot mutatunk magunkról a “neten”, és kik vagyunk valójában? Jogunk van más ember életével játszani csak azért mert az nem szeret viszont minket? Vajon a nagybetűs szerelem elég mentség mindenre? Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat az előadás, amely az „Y generáció”-ról/nak szól, akiket a felnőttek egyre nehezebben értenek, egy olyan korosztály aki kinőtt már a bábszínházból, de még nem nőtt bele a “nagyszínházba”.
13 éven felülieknek.

Író/Fordító: Tasnádi István
Dramaturg: Nagy Lázár Kincső
Rendező: Nagy Lázár József
Díszlettervező: Ütő Gusztáv
Jelmeztervező: Ütő Gusztáv
Szereplők: Lukács Emőke, Páll Gecse Ákos, Vincze Tímea


Október 5, csütörtök
17:00
Szigligeti Színház Lilliput Társulat, Nagyvárad
 Toldi (10+)
Helyszín: Árkádia Bábszínház, kisterem

rendhagyó irodalomóra

"Ezt a nagyon erős drámai művet megpróbáltuk szétszedni, a színház eszközeivel megerősíteni a szituációkat és úgy eljátszani. Nem csak a bábszínház eszközeit használjuk, vannak benne táncos elemek, rajzfilm (Gémes József: Daliás idők)...ötvözzük a mozgásszínházat, a bábszínházat, a színművészetet, a költészetet, így próbáltuk összegyúrni a drámát. Több oldalról is megerősítettük a mondanivalót. Fontosnak érzem, hogy ezeket a klasszikusokat eljuttassuk a tinédzserekhez. Abban reménykedem, hogy, ha megnézik az előadást, és felkeltjük az érdeklődésüket, talán esély van arra is, hogy elolvassák a művet és megérezzék nyelvünk gyönyörűségét."
12 éven felülieknek.

Rendező: Bartal Kiss Rita
Színpadkép: Bartal Kiss Rita
Zeneszerzők: Szőke Kavinszki András, Varga Imre
Koreográfus: Brugós Sándor Csaba
Játsszák: Daróczi István, Hanyecz Debelka Róbert, Csepei Róbert, Varga Imre


Október 7, szombat
15:00
MárkusZínház, Pécs
A repülés története (12+)
Helyszín: Árkádia Bábszínház, nagyterem

„Kitalálni egy repülőgépet, az semmi. Megépíteni azt, az a kezdet. Repülni, az minden”
(O.Lilienthal)
Ebben az előadásunkban kísérletet teszünk arra, hogy a természetes emberi impulzusokból milyen jelek születhetnek a bábszínpadon. Egy repülés lírai elbeszélése mozdulattal, gesztusokkal és zenei hangokkal kísérve. Játék a bábokkal, ahol végig követhetjük, az emberiség egyik vágyálmának beteljesülését: A Repülést. Főhősünk az ember, aki magában hordozza a világ összes feltalálóját, aki repüléssel foglalkozott vagy foglalkozni fog valaha. Megjelenik segítő társa: a kutya és a többiek, mint képzelet teremtette lényegek: léghajó, zeppelin, repülőgépek, helikopter, űrszondák…
12 éven felülieknek.

Az előadás alkotói stábja: Buzás Mihály, Pilári Lili Eszter, Pilári Gábor, Polgár Zsuzsanna, Vajda Zsuzsanna
A zeneszerző: Csernák Z. Samu.
Zenei közreműködők: Csernák Z. Samu, Pilári Áron, Szabó D. Kornél,- akik a jazz ritmusaival és dallamaival élő zenei játékkal kísérik az előadást.


FELNŐTTEKNEK:

Október 2, hétfő
17 óra
Kezeslábas Családi Bábszínház, Magyarország
Anyajegy (16+)
Helyszín: Szigligeti Stúdió

"Döbbentem tapasztalom, hogy hiába vagyok a közepén az életemnek, hiába vagyok én a Mama, mégsem vagyok az a nagy és mindenható lény, akinek annak idején az éppen ennyi idős szüleimet láttam. Felnőtt vagyok, de nem vagyok eléggé erős." Előadás születésről és halálról, anyákról és gyerekekről, férfiakról és nőkről. Az élet legapróbb és legfontosabb kérdéseiről.
16 éven felülieknek.

Szöveg: Szabó T. Anna
Báb: Emőd Kriszta
Művészeti munkatárs: Ellinger Edina, Gimesi Dóra
Rendezte és játssza: Markó-Valentyik Anna

Támogatók, partnerek: Csodamalom Bábszínház, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Vaskakas Bábszínház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése